Expresia „a avea un acoperis deasupa capului” sintetizeaza cum nu se poate mai bine functia primordiala a locuntei, scotand in evidenta rolul acestui element primordial in cadrul unui proiect de arhitectura. Acoperisul unei case are doua functii, ambele esentiale: functia estetica si cea de protectie si confort.

Rolul estetic este evidentiat prin forma si orientarea pantelor, prin numarul acestora (aspect la care ne referim prin sintagmele „in doua ape”, „in patru ape”), sau prin textura si coloritul invelitorii. Functia de protectie se refera la adapostul pe care ni-l ofera fata de intemperii si la confortul termic conferit de acoperis ca izolator.

In urma cautarilor noastre pentru cea mai buna solutie de acoperis pentru casa noastra, am aflat de la specialisti si cunoscatori o gama foarte larga de materiale ce pot fi utilizate pentru invelitoarea acoperisului, materiale pe care vi le prezentam pe scurt. In primul rand am aflat ca sunt doua tipuri de acoperisuri: in panta si plate. Pentru cele plate, aspectul invelitorii nu prezinta un aspect estetic atat de important, astfel ca astazi va com prezenta solutiile pentru acoperisul in panta.

 

Acoperis in panta. Materiale pentru invelitori

Diversitatea materialelor ce pot fi utilizate pentru invelitoarea unui acoperis in panta este practic nelimitata. Putem intalni si astazi acoperisuri din materiale traditionale, stuf sau paie, tigle ceramice, dar din ce in ce mai des observam invelitori din materiale moderne prefabricate, cum ar fi tiglele din beton, panourile din tabla, fibrocimemnt, plastic, membrane sau sindrile bituminoase. Vom incerca in cele ce urmeaza sa facem o scurta clasificare a acestor materiale, cu avantajele si eventualele dezavantaje ale fiecarui material.

Tigle, tigle solzi, olane ceramice

Sunt in general fabricate din argila arsa, cu diverse adaosuri. Ca procedura de fabricatie, pot tiglele ceramice pot fi trase sau presate. Din cele mai importante caracteristici, mentionam: panta minimapentru tigle/tigle solzi este de 15⁰ (35%), iar pentru olane este de 11⁰ (25%). Pot fi finisate nature, glazurate sau lacuite, iar montajul se face pe sipci si contrasipci, cu sau fara astereala.

Tigle din beton

Tiglele din beton sunt o varianta moderna si sunt fabricate din mortar de ciment, cu diverse adaosuri. Panta minima pentru tigle/tigle solzi din beton este de 15⁰ (35%), pot fi finisate prin vopsire, iar  montajul este identic cu cel al tiglelor ceramice.

Placi si panouri pentru invelitori

Aceasta este o categorie mai larga de produse, care cuprinde: palci si panouri ondulate din fibrociment, placi de ardezie, panouri profilate sau ampretate, din materiale plastice sau bituminoase.

Placile din fibrociment au la baza un amestec de ciment si fibre minerale care confera produsuluifinit o rezistenta sporita la sarcini si a anumita elasticitate. Panourile ondulate din fibrociment sunt utilizate cu precadere pentru constructii industriale.

Placile din ardezieau constituit o varianta de finisare in Europa inca din Evul Mediu, si mai sunt inca utilizate in cazul constructiilor rezidentiale.

Panourile din plasticsunt fabricte din PVC, PEHD sau fibre de sticla cu clianti. In functie de caracteristicile conferite de producator, pot fi folosite pentru acoperisuri temporare sau pentru acoperisuri cu caracter permanent. Sunt foarte usoare si relativ usor de prelucrat.

Panoruile bituminoasesuntfabricate din bitum si fibre minerale sau fibre de sticla, pot fi finisate cu granule de protectie care vor oferi si culoarea finala, sau pot fi vopsite.

 Tabla pentru invelitori este un material utilizat frecvent, datorita faptului ca poate lua diverse forme si poate fi procesat relativ usor, chiar si pe santier. Exista trei variante:

Tabla plana si tabla solzieste fabricata din otel zincat, dar exista si variante din aluminiu, cupru, titan-zinc sau inox.

Tabla cutata cu profil trapez sau sinusoidal constituieo varianta care s-a extins de la constructiile industriale catre cele rezidentiale. Poate fi fabricata din otel zincat, aluminiu sau titan-zinc.

Tabla tip tigla. Un produsrelativ usor de procesat, putand fi astfel produs in diverse forme. Reproduce aspectul tiglei traditionale, dar ofera in plus avantajele unui acoperis metalic: greutate relativ redusa, procesare usoara.
Membrane si sindrile bituminoase

Membranele bituminoaseSunt recomandate membranele care au la baza bitum si fibre minerale sau tesaturi din fibre de sticle si se utilizeaza pentru constructii sezoniere sau ieftine.

Sindrilele bituminioasesunt materiale pe baza de bitum cu protectie din granule ceramizate sau folii metalice  din cupru sau titan-zinc. Sunt foarte des raspandite in SUA si Canada, dar astazi sunt raspandite si in Europa si chiar in Romania. Avantajele acestui material de invelitoare sunt greutatea relativ redusa si montajul usor pe orice tip de suprafata.

  Panouri sandwhich prefabricate pentru invelitori

Este vorba de panouri prefabricate cu una sau doua fete metalice, cu miez termoizolant din diverse materiale si cu muchii de imbinare complexe care permit etanseitatea imbinarilor.

Tabla poate fi din otel zincat, aluminiu sau inox, cu protectie din vopsea speciala. Miezul termoizolant poate fi din vata minerala bazaltica, spuma poliuretanica sau polistiren expandat, iar grosimea panourilor este cuprinsa intre 5 si 20 de cm.

 

Impreuna cu architectul ales de dumneavoastra pentru proiect, veti putea alege materialul cel mai potrivit, in functie de calitaile izolatoare si de durabilitatea materialului, de aspectul estetic, si nu in ultimul rand de armonia dintre forma acoperisului si contextul arhitectonic.


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii