Conform definiției din Oxford Dictionnaries, design-ul interior este „arta sau procesul de a concepe decorațiunile interioare ale unei camere sau ale unei clădiri”. Designerul de interior este specialistul care coordoneaza și conduce un asemenea proiect. Este o profesie cu multiple fațete, care include dezvoltarea conceptuală, comunicarea cu participanții la proiect și conducerea și execuția design-ului.

 

O scurtă istorie a designului interior

Profesia de designer de interior a apărut ca o consecință a dezvoltării societății și în special a arhitecturii din ce în ce mai complexe, rezultate în urma progresului tehnologic și industrial. La dezvoltarea acestei profesii au contribuit urmărirea continuă a utilizării eficiente a spațiului, bunăstarea locatarilor și designul funcțional.

Până la începutul secolului al XIX-lea, decorațiunile interioare erau în grija constructorului, eventual sfătuit de un tapițer sau artizan care asista sau completa designul interior al unei case.

 

Designul interior comerical si trecerea la profesionism

In a doua jumătate a secolului al XIX-lea serviciile de design interior au luat o amploare deosebită, ca urmare a înfloririi accentuate a clasei de mijloc din țările industrializate. Membrii acestei clase de mijloc doreau să-și evidențieze statutul social prin anumite ornamente și podoabe, care să vorbească despre bogăție și prosperitate. Atunci au apărut primele mari companii de mobilier care și-au extins filiale în toate țările dezvoltate, oferind servicii design în diverse stiluri, pentru toate gusturile.

Acest model de afaceri a ajuns la apogeu în jurul anului 1914, atunci când acest rol a fost preluat de designeri independeți, adesea amatori. Așa a început drumul spre crearea profesiei de designer de interior, care are loc către jumătatea secolului trecut.

Astfel, profesia de designer a devenit una oarecum consacrată după cel de-al doilea război mondial. După anul 1950, cheltuielile cu dotări sau decorațiuni pentru casă au început să crească. S-au pus bazele cursurilor speciale de designer interior, ca și publicarea de texte cu surse de referință. S-au creat primele organizații care să reglementeze formarea și calificarea designerilor, normele și practicile profesiei.

Cu timpul au apărut și specializările profesioniștilor din domeniu, și anume două mari categorii: designul rezidențial și cel comercial. Designul rezidențial este designul locuințelor private, în timp de designul comercial poate fi design pentru comerțul cu amănuntul, design de branding vizual și spațial, design de birou, medical sau de turism, instituțional sau industrial.

Art Deco

Stilul Art Deco a apărut în Europa, în primii ani ai secolului XX, odată cu stingerea treptată a stilului Art Nouveau. Termenul de Art Deco a fost adoptat cu ocazia evenimentului Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, care a avut loc la Paris în 1925. Este un stil bazat în principal pe forme geometrice, raționalizare și linii pure.

Stilul Art Deco respingea materialele tradiționale folosite până atunci în decorațiunile interioare, optând în schimb pentru materiale mai puțin obișnuite, cum ar fi cromul, sticla, inoxul, textile strălucitoare, oglinzi, aluminiu, email, lemn încrustat, piele, etc.


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii