I’d put my money on the sun and solar energy. What a source of power! I hope we don’t have to wait ‘til oil and coal run out before we tackle that.”Thomas Edison (1847–1931)

 

Preambul. De ce sunt necesare sursele de energie alternativă

Omenirea produce zilnic dioxid de carbon pe care il elibereaza in atmosfera si care va ramane acolo si peste cateva sute de ani. Cantitatea din ce in ce mai mare de dioxid de carbon contribuie la cresterea temperaturii planetei noastre si constituie principala cauza a cunoscutului „efect de incalzire globala”. O solutie a acestei probleme poate fi inlocuirea si adaptarea tehnologiilor actuale cu tehnologii alternative cu perfomante asemanatoare sau chiar mai bune, dar care nu emit dioxid de carbon.

Energiile alternative nu au efecte nedorite, ca de exemplu combustibilii din fosile sau energia nucleara. Toate sursele de energie alternativa sunt regenerabile si sunt oferite „gratuit” de catre Dumnezeu. Toate au emisii scazute de carbon in comparatie cu sursele de energie conventionala.

Sursele de energie alternativa includ biomasa, vantul, soarele, pe langa surse geotermale si hidroelectrice. Pe langa reciclare, folosirea energiei alternative curate, cum ar fi sistemele solare pentru inclazirea locuintelor, va ajuta omenirea sa treaca dincolo de secolul XXI!

 

Soarele ca sursa de energie. Tehnici si tehnologii

Energia solara poate fi folosita pentru inlcalzire, racire si pentru generarea de curent electric.

Tehnologiile de transformare a razelor soarelui in sursa de energie sunt impartite in doua mari categorii: active si pasive, in functie de modalitatea de a captura, transforma si distribui lumina soarelui. Tehnnicile active se refera la module sau panouri fotovoltaice si la colectori sau panouri solare cu echipament electric sau mecanic. Tehnicile pasive se refera la orientarea cladirilor catre soare, alegerea materialelor cu masa termica favorabila sau proprietati de dispersie a luminii, ca si la crearea de spatii care lasa aerul sa circule in mod natural.

 

Vantul ca sursa de energie. Eoliene

De mii de ani oamenii au inceput sa foloseasca avantajele vantului. Cea mai veche modalitate cunoscuta este navigarea cu ajutorul panzelor pe raul Nil, cu 5000 de ani inainte de Christos. Persii au folosit morile de vant acum 1500 de ani pentru a pompa apa si pentru a macina grauntele, cretanii si chinezii au folosit si ei vantul.

Astazi, omenirea constientizeaza faptul ca puterea vantului e una din cele mai promitatoare surse de energie. Inca din 1999, energia eoliana la nivel global a depasit 10.000 de MW, ceea ce inseamna aproximativ 16 miliarde de kilowati/ora de electricitate. Suficient pentru a satisface nevoile a 5 orase cat Miami.

 

Pompe de caldura

O pompa de cladura este un dispozitiv care transfera caldura de la un mediu de temperatura mai scazuta catre un mediu de temperatura mai ridicata, consumand lucru mecanic. Cantitatea de caldura transmisa mediului cald este mai mare decat lucrul mecanic consumat.

Aceste dispozitiva sunt in general utilizate pentru incalzire si au inceput sa fie foarte apreciate si in Romania.

Exista doua categorii principale de pompe de caldura: pompe de caldura cu compresie si pompe de caldura cu absorbtie. Cele cu compresie functioneaza pe energie mecanica, in timp ce pompele de cladura cu absorptie pot rula si pe caldura ca sursa de energie.


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii