Firma de constructii

2019-02-04 09:13:43

 Cum și mai ales de ce să alegi o firmă de constructii

 

Românul s-a născut poet. Constructor s-a făcut puțin mai târziu, după ce a început să meargă…

Pare o glumă, însă afirmația mea de mai sus are ceva la bază și nu sunt doar vorbe în vânt. Conform statisticilor, peste trei sferturi din locuințele construite în România sunt rezultatul unor lucrari efectuate in regie proprie. Altfel spus, proprietarii mai tuturor caselor din țara noastră au fost mai întâi diriginți de șantier, maiștri, șefi de echipă și chiar muncitori constructori. „Nu mă-nvață nimeni pe mine cum să-mi fac casa…” e un vers din lirica națională a „constructorilor”…

 

Dirigintele de santier si echipa de meseriasi

Este evident că presupusele economii financiare, în cazul în care există, pot acoperi pagubele create de eventualele și foarte probabilele probleme structurale și de construcție, efect al strădaniilor de a fi în același timp diriginte de șantier, șef de proiect și muncitor calificat, ceea ce o firmă de construcții asigură prin definiție. Pentru exemplificare, iată pe scurt sarcinile dirigintelui de șantier conform legislației în vigoare. Există trei etape ale proiectului. În prima etapă, perioada de pregătire a investiției, dirigintele de șantier numit de firma de construcții studiază proiectul, caietul de sarcini, tehnologiile și procedurile adecvate proicetului, verifică existența piselor scrise și desenate, a programelor de faze determinate pe care le depune la Inspectoratul în Construcții în vederea avizării; preia amplasamentul și reperele de nivelment, participă împreună cu proiectantul și executantul la stabilirea bornelor de reper. Și asta nu e tot!

Pe perioada execuției lucrărilor, dirigintele de șantier urmărește, printre altele, respectarea prevederilor autorizației de construire, ale caietului de sarcini, etc, verifică certificatele de calitate ale materialelor, informează clientul despre eventuale deficiențe calitative și poate dispune sistarea lucrărilor. La recepția lucrărilor, acesta întocmește actele de recepție, urmărește soluționarea obiecțiilor din anexele la procesul-verbal de recepție, predă clientului cartea tehnică.

Prin urmare, este vorba de un profesionist fără de care calitatea lucrărilor nu poate fi garantată.

Pentru o mai bună imagine de ansamblu, vă oferim o listă cu echipele de meseriași necesare în cazul în care alegeți construirea în regim propriu, contrar recomandărilor profesioniștilor care știu ce înseamnă o firmă de construcții. Ar fi nevoie de: personal pentru fundație, fierar-betoniști, dulgheri, zidari, finisori, tâmplari, rigipsari, zugravi, tinichigii, lăcătuși, instalatori, electricieni, gestinari de materiale, diriginte de șantier, paznic, transportor pentru materiale și pentru echipele de muncitori.

 

Firma de constructii

Care sunt avantajele oferite de executarea lucrărilor cu o firmă profesionistă de construcții? În primul semnarea unui contract care oferă garanții, prin fixarea anumitor clauze pe care firma de construcții este constrânsă să le respecte. Iată câteva din cele mai importante clauze ce trebuie stipulate în contract:

  • Eventualele pagube sau risipă de materiale vor fi imputate firmei de construcții.
  • Nerespectarea termenelor vor fi sancționate prin penalizări.
  • Defectele de calitate vor fi sancționate prin penalizări iar lucrarea va fi refăcută pe cheltuiala celui care a greșit.

Este extrem de important să vă asigurați că semnați cu o firmă de construcții-montaj, și nu cu una de comerț, că firma de construcții deține tehnologii și utilaje specializate pentru tipul de construcție ales. De exemplu, dacă alegeți o casă pe structură de lemn, e bine să vizitați fabrica firmei de construcții pentru a vedea la lucru mașinile și programele speciale destinate acestui tip de construcție.

Ca o concluzie, oricât de implicat vă doriți să fiți în proiectul de construcție al casei, lăsați profesioniștii să lucreze! E recomandat totuși să vizitați șantierul cât de des posibil, pentru a putea sesiza eventualele nereguli. În final, un sfat: dacă întâlniți o firmă de construcții care vă va promite la semnarea contractului un șantier fără probleme, nu semnați! E clar că nu sunt profesioniști și nu știu ce înseamnă un șantier… Alegeți firma care vă garantează că va ști cum să rezolve în timp util orice problemă!

 

 

 




Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii