Placari cu gips carton

2019-01-06 16:20:51



Placari cu gips carton. Tehnici si variante

 

Placarea interioara a peretilor cu materialul denumite „gips carton” reprezinta un aspect esential al finisajelor interioare, mai ales in ceea ce priveste o casa pe structura de lemn sau metalica. Placarile cu gips carton pot fi folosite la placarea peretilor deja existenti, la realizarea peretilor despartitor neportanti, sau pentru scafe si tavane.

Rolul placarilor cu gips carton este unul extrem de important, atat functional cat si estetic, dar mai ales in ce priveste izolarnea fonica, termica, si mai ales cu privire la protejarea impotriva incendiilor si a umezelii.

 

Avantajele placarii cu gips carton

 

Termenul de „gips carton” desemneaza un tip de panouri compozite pe baza de ipsos. Este bine de stiut faptul ca o compartimentare realizata din gips carton nu contribuie la incarcarea structurii de rezistenta a casei, cum o fac de exemplu cele din caramida, BCA sau beton. In plus, izolarea unei astfel de structuri se poate face cu vata minernala sau cu polistiren expandat. Montarea este extrem de rapida iar preturile sunt accesibile.

Printre cele mai mari avantaje ale placarilor cu gips carton enumeram:

  • Prețul: un perete placat cu gips-carton este mai ieftin decat un perete placat prin procedeul de constructie umed.
  • Timpul de curatare si finsare este unel redus, ceea ce ne aduce timp important castigat si ne ajuta sa ne mutam mai repede in casa noua.
  • Montarea insasi se realizeaza intr-un timp mult mai scurt decat in cazul peretilor din BCA, caramida sau beton.
  • Aceasta placare nu necesita o prelucrare ulterioara, iar finisajul poate fi efectuat imediat dupa montare, fie ca e vorba de zugravit sau de tapet.
  • Siguranta in exploatare este une deja verificata.
  • Instalatiile electrice si termice pot fi mascate prin pereti si tavane.
  • Izolare termica si fonica mult mai bune decat in cazul unor prereti masivi.
  • Mediu de lucru uscat, ceea ce evita umezeala inutila si neplacuta.
  • E vorba de un material usor, care are o greutate de 25-50 kg/m² (comparat cu 200 kg/m² in cazul unui perete masiv).
  • Datorita capacitatii mari de absorptie, peretii placati cu gips carton regleaza climatul interior.

 

Caracteristici si reguli de aplicare

 

Fie ca e vorba de o placare de gips carton pe structura metalica sau de lemn, exista o serie de reguli si normative de care trebuie sa se tina cont. Ca urmare a tendintei de reducere a preturilor de executie, unele societati care executa placari cu gips carton incerca sa evite respectarea anumitor reguli, fapt care conduce, evident, la scaderea calitatii lucrarii finale. Trebuie sa aveti in vedere ca firma pe care o contractati sa trimita personal calificat, care cunoaste normativele fiecarui producator de sisteme de gips-carton.

 

Placile de gips-carton au, ca price material de constructie, fise tehnice, trebuie sa indeplineasaca anumite cerinte fonice si de etansare. Printre principalele caracteristici ale elementelor de gips carton* enumeram :

  • Etansarea. Trebuie acordata o atentie sporita la legatura sistemului de gipscarton cu celelalte elemente ale cladirii (pereti, tavane, pardoseli),
  • Izolarea fonica.  Pentru a executa o izolare fonica cat mai buna se va tine cont de strapungerile prin pereti, prin corelarea planurilor de montaj gipscarton cu planurile de instalatii,
  • Elasticitatea. Utilizarea unui numar excesiv de prinderi poate duce la aparitia de tensiuni suplimentare ce duc la cedarea rosturilor,
  • Trasarea are un rol foarte important pentru realizarea planeitatii,
  • Inchiderea rosturilor si a imbinarilor dintre placi.

————————————————————————————————


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii