Astăzi vom încerca să păstrăm discuția la același nivel, și anume cel referitor la curte și grădina. Miroase a primăvară și investițiile în amenajarea curții încep să dea roade. La urma urmei, o casă fără curte și grădină e ca un apartament fără vecini… Și dacă atunci când dorim să punem în valoare interiorul casei apelăm la mobilier și accesorii, de ce să nu facem același lucru și în curte? Așadar, astăzi, aproape totul despre mobilier de grădină…

Tipuri de mobilier

Mobilierul de grădină este, după cum ne indică și numele, un tip de mobilier special conceput pentru a fi utilizat în aer liber, în curte sau în grădină. Ideea nu e nici pe departe modernă, din moment ce au fost descoperite urme de asemenea mobilier în grădinile din Pompei. Ca și în cazul mobilierului de interior, există mai multe tipuri de mobilier de grădină, pe care le vom analiza în cele de urmează.

Pergola

Termenul își are originea în limba latină, pergula însemnând streașină proeminentă. În zilele noastre, pergola este un tip de mobilier de grădină în forma unei pasarele umbroase sau a unei zone de ședere constând în stâlpi verticali care sprijină de obicei grinzi transversale și un cadru deschis și robust, de forma unui grilaj, și pe care de regulă crește viță de vie.

Uneori, pergola poate uni două pavilioane sau poate să se extindă de la ușa casei până la un element din grădină, cum ar fi o terasă izolată sau o piscină. Există și pergola independente, care nu sunt atașate de casă sau de altă structură, oferind o zonă de ședere în care se poate profita de lumina soarelui și de aer curat, dar care oferă în același timp protecție față acțiunea directă a caniculei. Un alt rol important este acela că oferă plantelor agățătoare un punct de sprijin.

Astăzi, materialele cele mai utilizate în construcția de pergole sunt lemnul, vinilul, fibra de sticlă, aluminiul sau PVC. Aceste materiale au crescut în popularitate în ultimii ani, iar pergolele din cărămidă sau piatră sunt din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, ele încă există și alegerea ține și de gustul și simțul artistic al proprietarului.

 Terase

Din punct de vedere arhitectonic, o terasă este o suprafață plană, capabilă să suporte a anume greutate, similară podelei însă concepută special pentru exterior, adesea ridicată puțin față de nivelul solului, și de cele mai multe ori lipită de casă.

Terasele din lemn pot fi utilizate în mai multe feluri: ca element de peisagistică, parte a amenajării grădinii sau curții; ca extindere a zonelor de locuit ale casei; ca alternativă a curților interioare din piatră.

Din punct de vedere constructiv, terasele pot fi din lemn tratat special pentru terase, din materiale combinate, aluminiu, din anumite esențe de lemn cum ar fi cedru canadian, tek, mahon, sau alte esențe tari sau scânduri reciclate din HDPE (polietilenă de mare densitate), polistiren sau plastic. Sistemul constructiv constă în mare parte într-o platformă din lemn mai sus de nivelul solului, conectată la clădirea principală. De obicei este îngrădită de o balustradă de siguranță. Accesul se poate face din casă, printr-o ușă care dă direct pe terasă, și din grădină sau curte. Pot fi acoperite cu un umbrar sau cu pergola, pentru a atenua lumina soarelui atunci când e necesar. Ca variantă, există și terase de acoperiș.

Foisoare

Foișoarele sunt piese de mobilier exterior, cu structură de pavilion, adesea octogonale sau în fromă de turlă, care pot fi amplaste în parcuri, grădini sau în spații publice. Ca și pergola, pot fi independente sau lipite de lipite de zidul unei grădini. Diferența esențială este că foișoarele sunt întotdeauna acoperite, dar deschise în toate laturile. Sunt concepute pentru umbră, adăpost, aspecte estetice, și în esență un colț pentru odihnă și relaxare. În unele parcuri din stațiuni sau orașe cu tradiție în parcuri de promenadă, foișoarele sunt construite astfel încât să poată găzdui o fanfară.


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii