Placari exterioare. Lambrisarea.

2019-02-04 07:32:39



Placarea exterioara a unei cladiri este parte integranta din invelisul acesteia, invelis care este alcatuit din peretii exteriori si acoperis. Limita exterioara a peretilor este transformata in fatada prin placare, care devine protectia principala impotriva agentilor externi.

Fatada trebuie sa corespunda standardelor complexe de protectie impotriva intemperiilor si celor referitoare la performanta termica si performanta acustica. In momentul realizarii proiectului de arhitectura, materialele folosite pentru placarea exterioara trebuie sa fie examinate si alese, impreuna cu arhitectul, in functie de capacitatea acestora de a satisface exigentele cerute.

Functiile placarii exterioare

Placarea exterioara se va alege tinand cont de trei criterii esentiale:

Prima conditie este protectia impotriva intemperiilor (zapada, ploaie, vant, soare). Referitor la plaoie, placarea exterioara trebuie sa aiba proprietati care sa permita o uscare rapida, aspect care se rezolva prin respectarea normelor de constructie in vigoare. In cazul unui lambriu din lemn alcatuit din scanduri, dat fiind faptul ca suprafata nu va fi acoperita integral, folia antiumiditate va juca un rol determinant, mai important decat in cazul uni lambriu din lemn continuu.

Al doilea criteriu de care se va tine cont este rezistenta la soc. Pentru a asigura siguranta persoanelor, este obligatoriu ca placarea exterioara sa reziste la socuri exceptionale sau accidentale, cum ar fi grindina, lovituri puternice cauzate de obiecte contondente, etc.

In al treilea rand o placare exterioara trebuie sa satisfaca si criteriul estetic, deloc de neglijat. Acesta variaza in functie de esentele de lemn (in cazul unui lambriu din lemn, bine inteles), de sispunerea lamelelor sau a panourilor, de tratarea suprafetelor si de finisaje. De aceea, fiecare fatada este unica.

 Tipuri de lambriu

Pot fi lame din lemn masiv sau placaj de brad, molid, larice, douglas, castan, cedru rosu…. Pot fi panouri derivate din placaj, panouri din trei straturi, panouri din aschii din lemn legate cu ciment sau fibrociment. De asemenea, pot fi scanduri din cherestea de larice sau de castan, etc.

Trebuie sa reamintim faptul ca lemnul, pe langa faptul ca este un material nobil, este un material viu, ale carui caracteristici pot fi influentate de influenta unor agenti biologici, in special insectele. De aceea este extrem de important sa alegeti un constructor care va garanteaza ca foloseste lemn tratat conform standardelor pentru fiecare tip de utilizare, in functie de expunerea acestuia la umiditate sau alti agenti externi.

Astfel, exista trei clase de utilizare:

  • Clasa de utilizare 2: lemn uscat a carui suprafata este temporar sub influenta umiditatii. Umiditatea trebuie sa fie intotdeauna mai mica de 18%.
  • Clasa de utilizare 3: lemn supus ciclurilor alternative umed/uscat.
  • Clasa de utilizare 4: lemn expus in permanenta la umiditate, care poate depasi 20%.

Durabilitatea esentelor de lemn pentru lambriu

Urmatoarele esente de lemn fara duramen pot fi utilizate fara tratament:

  • Lambriu montat vertical: pin maritim, pin Sylvestre, larice, douglas, cedru rosu, castan si stejar
  • Lambriu montat orizontal cu fatada expusa: larice, douglas, cedru rosu, castan si stejar. Cu tratare in clasa 3: brad alb, molid, pin maritim si pin sylvestre.
  • Lambriu montat orizontal cu fatada neexpusa: pin maritim, pin Sylvestre, larice, douglas, cedru rosu, castan si stejar

Dupa montare, exista mai multe aspecte de avut in vedere, cum ar fi alegerea tipului de finisaj (lazura, vopsea, saturator), si detalii referitoare la intretinerea necesara prelungirii duratei de viata.

 


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii