Realizarea proiectului de executie
2019-02-04 08:39:27
Este la fel de important pe cat este de obligatoriu. La fel de important precum permisul de conducere pentru cineva care doreste sa se urce la volan. E vorba, prin urmare, de lege, nu de recomandare. Pentru confirmare, citam din Legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Nici nu trebuie sa o parcurgem prea mult, ne oprim la capitolul 1 : „ Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire (…)”. Iar autorizatia de construire nu se elibereaza fara proiect de executie. Asta o stie pana si primarul…
Odata lamuriti ca nu se poate fara, haideti sa vedem acum de ce este obligatoriu si de ce e mai bine sa avem un proiect de executie inainte de incepe constructia unei case. Si pentru asta ne luam tot dupa lege. Legea 10 din 1995 privind calitatea in constructii ne spune la articolul 5 care sunt cerintele obligatorii pentru indeplinirea standardelor de calitate :
Iar la articolul 6 aflam ca obligatiile de mai sus revin „factorilor implicaÅ£i în conceperea, realizarea ÅŸi exploatarea construcÅ£iilor”, printre care se afle enumerati „proiectanÅ£ii si verificatorii de proiecte”.
„Pentru proiectarea construcÅ£iilor la acÅ£iunea seismică, teritoriul României este împărÅ£it în zone de hazard seismic. Nivelul de hazard seismic în fiecare zonă se consideră, simplificat, a fi constant. Pentru centre urbane importante ÅŸi pentru construcÅ£ii de importanÅ£a specială se recomandă evaluarea locală a hazardului seismic pe baza datelor seismice instrumentale ÅŸi a studiilor specifice pentru amplasamentul considerat. Nivelul de hazard seismic indicat în prezentul cod este un nivel minim pentru proiectare.”
Nimic nu e lasat la voia intamplarii si se tine cont de acceleratia terenului pentru fiecare zona de hazard seismic, de miscarea seismica intr-un punct pe suprafata terenului, de actiunea seismica orizontala asupra constructiilor, de toate conditiile locale de teren.
Exista mai multe motive pentru care calculele de rezistenta difera de la o regiune la alta, chiar in aceeasi tara. De exemplu, incarcarile de zapada. O casa construita la Busteni va avea zapada mai multa pe casa si pentru o perioada mai lunga de timp decat o casa ridicata la Agigea…
Din acest motiv s-a adoptat si se respecta prevederile codului de proiectare CR 1-1-3/2012 referitor la avaluarea actiunii zapezii asupra constructiilor.
Codul cuprinde principiile, regulile de aplicare ÅŸi datele de bază necesare pentru stabilirea încărcărilor din zăpadă în România, stabileÅŸte situaÅ£iile de proiectare ÅŸi distribuÅ£iile de încărcare din zăpadă pentru proiectarea structurală a clădirilor ÅŸi structurilor. Mai mult, codul se utilizează pentru proiectarea clădirilor ÅŸi structurilor situate în amplasamente cu altitudinea mai mică sau egală cu 1500 m faţă de nivelul mării. Constructiile sunt posibile, bine inteles, si la altitudini de peste 1500 m (altfel cum am avea atatea cabane montane si alte facilitati pentru bucuria amatorilor de schi si de munte.. ?), dar in acest caz inginerul proiectant va lua in calcul un cu totul al set de coeficienti…
Un alt element important este rezistanta la vant. Stim de la cei trei purcelusi ca atunci cand sufla cineva tare, e bine sa ai o casa rezistenta.
Aici e vorba de codul de proiectare CR 1-1-4/2012, privind evaluarea actiunii vantului asupra constructiilor. Codul cuprinde principiile, regulile de aplicare ÅŸi datele de bază necesare pentru proiectarea la vânt a construcÅ£iilor în România, reglementează determinarea acÅ£iunii vântului, prezintă metode si proceduri practice de evaluare a presiunilor/sucÅ£iunilor ÅŸi/sau a forÅ£elor din vânt pe clădiri ÅŸi structuri uzuale.
Acestea sunt doar elementele cele mai importante, dar nimic nu este de neglijat. De exemplu, sarpanta este proiectata sa suporte o invelitoare de 45kg/mp (tabla + panouri fotovoltaice), iar in cazul in care se va monta tigla ceramica se va redimensiona structura astfel incat sarpanta sa suporte o greutate mai mare/mp.
Cereri postate: 1753
Firme inscrise: 836
Ultimele cereri postate
20-01-2020
Timis, Gabi G.
Nume lucrare: Construire casa zidarie
Detalii:
Casa P+M , de 120 mp. Sunt interesat de oferta de pret la rosu sau la gri.
20-01-2020
Prahova, Zaharia R.
Nume lucrare: Casa lemn
Detalii:
Va atașez proiectul casei și ma interesează o oferta de realizare la rosu cu tot cu materiale și
20-01-2020
Prahova, Zaharia R.
Nume lucrare: Casa lemn
Detalii:
Bună ziua. Am de construit o casa din lemn(timber-frame) fără etaj. Proiectul îl am în proporț
15-01-2020
Sibiu, Simona M.
Nume lucrare: Construire Casa
Detalii:
Doresc construirea unei case 160 - 190 mp in localitatea Cisnadie.
15-01-2020
Olt, MIRCEA P.
Nume lucrare: constructie casa lemnm 6,5/5m
Detalii:
Fara detalii
Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!
Simplu, rapid si gratuit!
1
Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit
2
Primiti pana la 5 oferte de profesionisti
3
Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit
Recenzii