Scara.Utilizare, caracteristici, exemple celebre
2019-02-04 07:13:42
Scara este un concept arhitectural constuit dintr-o serie uniforma de trepte care permit accesul la un etaj, trecerea de la un nivel la altul prin urcare si coborare. Originea cuvantului este termenul din limba latina „scala”.
O scara poate fi construita din piatra, lemn, metal, beton, sticla sau ipsos.
Structura unei scari poate fi integrata peretului care o sustine, dar poate fi si un ansamblu independent de restul constructiei, caz in care ansamblul este unul auto-portant. Complexitatea arhitectinica a unei scari este extrem de variabila: de la paie pana la beton, dala in panta cu trepte si montaj cu diferenta de nivel, de la suprapunerea simpla a treptelor din metal care formeaza scara in forma de surub cu nucleu central, pana la scara turnanta din piatra pe bolta sarazina si scara echilibrata din piatra cioplita sau lemn cu casa scarii amplasata central.
Scara poate fi cu urcare dreapta, circulara sau mixta. Atunci cand o scara este utilizata drept cale de evacuare dintr-o cladire, treptele inferioare se pot dispune orizontal la nivelul primului etaj pentru a elibera spatiul de la baza scarii. Vorbim in acest caz de cale inferioara mobila. Acest sistem permite si impiedicarea accesului persoanelor neautorizate.
In anul 1675, Francois Blondel se preocupa de calculul dimensiunilor scarilor in lucrarea sa Cours d’architecture enseigné à l’Académie royale d’architecture. Acesta masoara « pasul » (distanta parcursa de picior in cazul unei trepte normale in plan orizontal) si constata ca « atunci cand ne intaltam cu 1 tol (2,54 cm), valoarea partii orizontale scade cu doi toli (5,08 cm) si suma dublului inaltimii treptei si a partii orizontale a treptei trebuie sa ramana constanta si sa fie de doua picioare (64,8 cm) ».
Ideea de baza este ca efortul depus de persoana care urca sa fie constant, in ciuda variatiunilor de inaltime urcate efectiv fata de deplasarea orizontala in functie de locul in care ne aflam pe scara.
In zilele noastre, treptele obisnuite au o inaltime de 17cm, dar pentru locurile publice nu trebuie da depaseasca 16cm si cu partea orizontala de minim 28cm. Pasul normal este de 63 cm, panta treptelor fiind de aproximativ 30°. Aceasta valoare standard este considerata drept baza de clacul, dar se tine cont de scopul final al scarii.
Accesibilitatea scarii pentru persoanle cu handicap locomotor depinde nu doar de unghi si de latimea partii orizontale, dar si de adancimea treptei si de muchia acesteia: o inaltime mica care conduce la michii pronuntate nu este o buna solutie de accesibilitate, indiferent de unghi.
Casa scarii – peretii care inchid spatiul scarii, daca este cazul.
Rampa scarii – element constructiv inclinat, cu sau fara trepte, care face legatura intre plansee sau intre planseu si podest.
Podest – element orizontal, care permite intoarcerea rampelor unei scari sau, in cazul rampelor foarte lungi, permite stationarea persoanelor.
Parapet, balustrada – element de protectie a persoanelor, care evita riscul de cadere in gol a persoanelor care folosesc scara.
Mana curenta – element decorativ si de protectie aflat la partea superioara a unei balustrade sau a unui parapet, cu rol de sprijin pentru cei care circula pe scara.
Treapta – element orizontal care permite circulatia pe scara.
Contratreapta – element vertical care face legatura intre doua trepte.
Ochiul scarii – spatiul cuprins intre doua rampe, spre interior.
Vang – grinda laterala sau centrala care permite sustinerea treptelor. Exista cazuri de scari rezolvate cu o grinda de vang sau cu doua.
————————————————————————————————————
*Conf. spatiulconstruit.ro
Cereri postate: 1753
Firme inscrise: 836
Ultimele cereri postate
20-01-2020
Timis, Gabi G.
Nume lucrare: Construire casa zidarie
Detalii:
Casa P+M , de 120 mp. Sunt interesat de oferta de pret la rosu sau la gri.
20-01-2020
Prahova, Zaharia R.
Nume lucrare: Casa lemn
Detalii:
Va atașez proiectul casei și ma interesează o oferta de realizare la rosu cu tot cu materiale și
20-01-2020
Prahova, Zaharia R.
Nume lucrare: Casa lemn
Detalii:
Bună ziua. Am de construit o casa din lemn(timber-frame) fără etaj. Proiectul îl am în proporț
15-01-2020
Sibiu, Simona M.
Nume lucrare: Construire Casa
Detalii:
Doresc construirea unei case 160 - 190 mp in localitatea Cisnadie.
15-01-2020
Olt, MIRCEA P.
Nume lucrare: constructie casa lemnm 6,5/5m
Detalii:
Fara detalii
Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!
Simplu, rapid si gratuit!
1
Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit
2
Primiti pana la 5 oferte de profesionisti
3
Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit
Recenzii