Indiferent ce fel de casa ne vom decide sa construim, fie ca va fi pe structura de lemn, din caramida, BCA sau beton, ne dorim sa ajungem la un anumit grad de confort si ne gandim si la cheltuielile cu incalzirea sau racirea locuintei. Cu alte cuvinte, ne gandim la modalitatile de izolare termica a casei noastre.

 

Ce inseamna termosistem?

Termenul de „termosistem” se refera la izolarea termica exterioara a unei constructii si are la baza„invelirea” acesteia cu un strat de polistiren expandat sau extrudat, acoperit ulterior cu un strat de mortare uscate.

Ne-am intrebat care sunt avantajele aplicarii acestei izolari termice si iata ce am aflat de la specialisti.

In primul rand este vorba de reducerea costurilor cu incalzirea locuintei, reducere datorata consumului energetic mai mic. Consumul energetic redus conduce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ceea ca inseamna o contributie insemnata la protejarea mediului inconjurator.

Pe de alta parte, aplicarea acestui strat izolator duce automat la diminuarea poluarii fonice, sporind astfel confortul intregii familii. Absorptia umiditatii din aer este un alt aspect ce poate fi trecut pe lista avantajelor.

 

Tehnologia aplicarii termosistemului

Vom incerca sa va prezentam in cateva randuri cateva sfaturi tehnice, si anume cei mai importanti pasi a caror respectare structa e bine sa-i urmariti la societatea pe care o veti alege sa execute lucrarea dumnevoastra.

In primul rand trebuie sa fiti atenti la stratul suport, celpe care se va aplica termoizolatia. Acest strat suport trebuie sa fie stabil, rezistent, sa aiba capacitate portanta, sa fie uscat si plan.

Punctul cheie al acestui sistem este termozolatia. Aceasta se realizeaza folosind materiale cu proprietati termoizolante, in forma de placi. Cel mai folosit material este polistirenul, din urmatoarele considerente: isi pastreaza proprietatile termoizolante chiar in conditii de umiditate ridicata, este destul de ieftin, este usor de manipulat si impiedica pierderea caldurii spre exterior.

Cand se ajunge la monetul fixarii pe suport a placilor de polistiren, este bine sa urmariti cateva aspecte. Astfel, mijlocul principal de fixare a termoizolatiei pe suport este lipirea, iar adezivul folosit in acest scop trebuie sa acopere toata suprafata placii. Se aplica apoi un strat de mortar adeziv, dupa care se lipesc placile de polistiren.

Exista situatii cand e nevoie de aplicarea unor dibluri. Este vorba de prinderi mecanice pentru siguranta. Dibluirea este obligatorie doar pe fatadele cladirilor inalte, pe tencuieli vechi sa pe beton, si se face la 48 de ore dupa aplicarea palcilor de polistiren.

Urmeaza apoi armarea, care este de fapt o „platosa” a termosistemlui si este locul unde se concentreaza si se descarca solicitarile mecanice si variatiile de temperatura, ca si locul unde se opreste apa din exterior. Plasa de armare trebuie sa fie inglobata in treimea exterioara a stratului de armare, care este zona cu probabilitate maxima de fisurare.

Urmeaza, in fine, ultimul strat si anume tencuiala decorativa, care poate varia in functie de conceptul si de dorinta beneficiarului. Astfel, fatadele pot fi structurate (tencuite) sau netede (vopsite). Acest ultim strat are mai multe functii: decorativa sau estetica, de protectie si de rezistenta. Poate fi realizat din diferite tipuri de materiale, cum ar fi vopseaua lavabila pentru exterior sau tencuiala dcorativa, tencuieli minerale pe baza de ciment sau var, tencuieli organice pe baza de rasini gata preparate.

 


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii