Protejarea cladirii impotriva agentilor climatici ca ploaie, zapada, vant, frig caldura si soare, lllla partea superioara se realizeaza prin rolul si functiile acoperisului. Caracteristicile unui acoperis sunt influentate de destinatia cladirii, de traditiile locale si de materialele existente. In componenta oricarui tip de acoperis se disting urmatoarele parti importante: structura de rezistenta; invelitoarea; elemente si accesorii legate de colectarea si indepartarea apelor.

Montarea acoperisului se poate realiza in 7 pasi, daca tineti cont de recomandarile date de fiecare producator de acoperisuri.

Primul pas este sa identificam daca la casa s-a turnat placa de beton ce separa podul casei de locuinta propriu-zisa, iar dupa aceea in centura de beton care inchide zidurile si elementele structurale ale zidariei se vor infige din loc in loc niste „mustati” din fier-beton.

Al doilea pas este dedicat grinzilor ce se prind intre ele prin scoabe. Acestea se aseaza initial pe conturul casei si se leaga de ziduri prin acele „mustati” de fier. Rezultatul trebuie sa fie scheletul acoperisului si sa nu se greseasca deloc dimensiunile si greutatea materialelor utilizate pentru ca scheletul sa poate sustine greutatea ce urmaza sa fie asezata deasupra ( tigla, ceremica, etc )
Al treilea pas este cel dedicat grinzilor- si popilor verticali. Aceasta presupune ca de grinzile legate in etapa a doua sa se adauge popi verticali, peste care se monteaza coamele centrale si laterale. De retinut ca inaltimea acestori popi este responsabila de unghiul de inclinare pe care il va avea acoperisul.
In pasul patru se monteaza pe coame, de o parte si de alta, capriorii, care la partea finala se sprijina pe grinzile de exterior.
Pasul cinci este foarte important si necesita o atentie suplimetara. Aceasta presupune ca peste capriori sa se bate astereala, iar peste aceasta sa se monteaza de jos in sus folia anticondens.

Al saselea pas, incepe de unde am ramas in anteriorul, la folia anticondens peste care se monteaza rigle din lemn verticale si orizontale, care au un dublu rol. Vor deveni suportul de prindere al tiglelor ceramice si vor asigura acoperisului o buna ventilare.
Ultimul pas consta in montarea tiglelor si a olanelor speciale pentru crestele acoperisului, a sistemului de colectare a apei, alcatuit din jgheaburi si burlane care se monteaza la extremitatile inferioare ale invelitorii si a unor accesorii precum tiglele de aerisire, parazapezile sau sistemele de strapungere a acoperisului pentru trecerea cablului de antena.

O componentă cruciala in constructia unei case dar si atunci cand vorbim de izolare (hidroizolatii-etanseizari) este acoperisul. Este foarte importantă pentru ca montarea corecta a acestuia ajuta la realizarea de economii, de consum mai mic al energiei si caldurii si la protectia sanatatii celor din interiorul casei.

 


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii