Energie eoliana
2019-01-06 16:55:51
Energia eoliana este energia care are drept resursa vantul, o formă de energie regenerabila. La început energia vantului era transformata în energie mecanica, È™i a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcaÈ›iuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vant.
Morile de vant persane aveau palete făcute din mănunchiuri de trestie, care se învârteau in jurul unei axe verticale È™i erau folosite la măcinarea grăunÈ›elor, È™i au început să fie folosite în Persia din secolul al VII-lea i.Hr.
Primele mori de vant din Europa au fost construite în sec al XII-lea în nordul FranÈ›ei È™i în sudul Angliei. Acestea s-au răspândit apoi în Belgia, Germania È™i Danemarca. In Olanda ele au fost folosite pentru asanarea zonelor mlăștinoase, cu scopul de le face locuibile de catre Jan Leegwater È™i inginerii danezi care i-au urmat.
Morile de vânt europene erau folosite atat la macinarea graunÈ›elor cat È™i la taierea buÈ™tenilor, marunÈ›irea tutunului, confecÈ›ionarea hartiei, presarea seminÈ›elor de in pentru ulei È™i macinarea de piatra pentru vopselele de pictat.
Morile de vant europene tipice aveau patru palete, unele aveau cinci și ocazional mai existau și cu șase. Treptat multe din aceste mori de vant europene au ajuns sa aiba doua sau trei nivele interioare unde bunurile (graunțele, vopseaua, tutunul) puteau fi stocate.* La Inceput morile de vant europene erau capabile sa produca 25-30 kW de putere mecanica, dar la momentul de varf al evoluției lor, sfarșitul sec al XIX-lea, ele au ajuns sa produca aproximativ 1500 MW. Acest nivel nu a fost depașit pana In 1998 !
Criza petrolului din anii 1970 a fost un stimulent pentru preocuparile de valorificare a energie eoliene ca o alternativa și ecologica de electricitate. O turbina de vant moderna obișnuita genereaza Intre 250-300KW putere, aproape de 10 ori mai mult decat o turbina tradiționala europeana de aceeași marime.
Sursa de energie utilizata de aceste echipamente este, bine inteles, vantul, mai precis mișcarea aerului cauzata de faptul ca Soarele nu incalzește Pamantul In mod uniform. Energia cinetica astfel rezultata poate fi folosita pentru a roti turbine care vor genera electricitate.
Cel mai mare atu al energiei eoliane este faptul ca este o energie curata și regenerabila. Unul din dezavantaje este faptul ca este intermitenta, avand variații in timpul zilei, al anotimpului, și chiar de la un an la altul. Astfel, turbinele eoliene funcționeaza cam 60% din an in regiunile cu vant. Prin comparație, uzinele de carbune funcționeaza la circa 75-85% din Intreaga capacitate.*
In cazurile in care turbinele eoliene sunt conectate la mari rețele de electricitate, caracterul intermitent al energiei eoliene nu afecteaza consumatorii. Zilele fara vant sunt compensate prin alte surse de energie cum ar fi uzinele de carbune sau uzinele hidroelectrice care sunt conectate la rețea. Din acest motiv, cei care locuiesc in locuri Indepartate și care folosesc electricitatea de la turbinele eoliene utilizeaza adesea baterii sau generatoare de rezerva pentru asigurarea energiei In timpul perioadelor fara suficient vant.
Turbinele eoliene au reputația de a fi longevive. Multe turbine produc energie de la Inceputul anilor 80. Unele mori de vant de ferma americane sunt folosite de generații intregi, iar anumite mori de vant tradiționale europene ating venerabila varsta de 300 de ani.*
Recurgerea la energia eoliana inseamna un numar considerabil de avantaje, chiar prin comparație cu alte surse de energie, fie acestea alternative sau convenționale.
In contextul actual, caracterizat de creșterea alarmanta a poluarii cauzate de producerea energiei din arderea combustibililor fosili, devine din ce In ce mai importanta reducerea dependenței de acești combustibili.
Energia eoliana s-a dovedit deja a fi o soluție foarte buna la problema energetica globala. Utilizarea resurselor regenerabile se adreseaza nu numai producerii de energie, dar prin modul particular de generare reformuleaza și modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliana in special este printre formele de energie regenerabila care se preteaza aplicațiilor la scara redusa.
————————————————————————————————————
* Encarta 2006
Cereri postate: 1753
Firme inscrise: 836
Ultimele cereri postate
20-01-2020
Timis, Gabi G.
Nume lucrare: Construire casa zidarie
Detalii:
Casa P+M , de 120 mp. Sunt interesat de oferta de pret la rosu sau la gri.
20-01-2020
Prahova, Zaharia R.
Nume lucrare: Casa lemn
Detalii:
Va atașez proiectul casei și ma interesează o oferta de realizare la rosu cu tot cu materiale și
20-01-2020
Prahova, Zaharia R.
Nume lucrare: Casa lemn
Detalii:
Bună ziua. Am de construit o casa din lemn(timber-frame) fără etaj. Proiectul îl am în proporț
15-01-2020
Sibiu, Simona M.
Nume lucrare: Construire Casa
Detalii:
Doresc construirea unei case 160 - 190 mp in localitatea Cisnadie.
15-01-2020
Olt, MIRCEA P.
Nume lucrare: constructie casa lemnm 6,5/5m
Detalii:
Fara detalii
Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!
Simplu, rapid si gratuit!
1
Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit
2
Primiti pana la 5 oferte de profesionisti
3
Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit
Recenzii